Pellini
pellinikolaz

Celem palarni jest dostarczenie Klientom kawy o stałej jakości i zawsze wyraźnym smaku. Produkty Pellini spełniają międzynarodowe standardy UNI EN ISO 9001:2000, które gwarantują: staranne badania i dobór surowców, cykl palenia dostosowany do konkretnej mieszanki, stałą kontrolę na każdym etapie procesu palenia, dzięki zastosowaniu wyspecjalizowanych narzędzi, degustację kawy i jej pakowane przez grupęekspertów – degustatorów, którzy […]

Czytaj całość
Lavazza
lavazza_grani

Firmę założył w 1895 roku w Turynie Luigi Lavazza, początkowo otwierając mały sklep spożywczy na Via San Tommaso 10. Dziś działalnością firmy zarządza trzecie i czwarte pokolenie rodziny Lavazza. Lavazza importuje kawę z całego świata. Pracownicy firmy są zdania, że aż 16 milionów rodzin, spośród wszystkich 20 milionów rodzin kupujących kawę we Włoszech, wybiera produkty […]

Czytaj całość
Kimbo
Kimbo

Firma Cafe’ do Brasil, producent kawy Kimbo i Kose, rozpoczęła działalność w latach 50. XX wieku, w zabytkowym centrum światowej stolicy kawy espresso, Neapolu. To tutaj mała palarnia sprzedawała kawę do barów i kawiarni. W latach 60. firma wprowadziła do sprzedaży kawę pakowaną w puszkach, oferując nie tylko lepszą ochronę produktu, ale i szerszą jego […]

Czytaj całość
Bontadi
bontadikolaz

Bontadi to prawdopodobnie najstarsza palarnia kawy we Włoszech. Historia firmy sięga 1790 roku. Tego roku Carlo Bontadi rozpoczął sprzedaż niepalonej kawy. Jego Klienci kupowali niepaloną kawę i prażyli ją w piecach, podobnie jak kawę jęczmienną. Sto lat później Oddone Bontadi prażył kawę dla Klientów z wykorzystaniem napędzanego ręcznie urządzenia o wydajności 5 kg kawy w […]

Czytaj całość
Ekaf
cellini_logo

Ojcem Cellini jest Amleto Pieri, który założył firmę specjalizującą się w pośrednictwie sprzedaży zielonej kawy na włoskim rynku. 4 grudnia 1946 roku wraz ze swymi synami Humbertem i Sergiem otrzymał licencję na sprzedaż towarów kolonialnych. Synowie Amleto osobiście kontynuowali kawowy biznes rozpoczęty przez ich ojca. W ciągu zaledwie kilku lat założona przez rodzinę Pieri palarnia Torrefazione […]

Czytaj całość
Palombini
palombini1

Firma Palombini to spółka rodzinna, zjednoczona pasją do kawy. Dzięki wiedzy, doświadczeniu oraz inwestycji w badania i technologie Palombini buduje stopniowo sukces swojej marki. Historia Palombini sięga lat 40. XX wieku. Firma jest dziełem Giovanni Palombini, wielkiego znawcy palenia kawy. Dzięki swojej miłości do kawy i bogatemu doświadczeniu Giovanni podbił serca najbardziej wymagających konsumentów z […]

Czytaj całość
Segafredo
segafredo

Segafredo Zanetti założył w 1973 roku w rejonie Bolonii Massimo Zanetti. Początkowo rozwijał on działalność we Włoszech, gdzie szybko stał się jednym z kluczowych dostawców kawy na lokalnym rynku. Firma rozwinęła handel detaliczny we Włoszech na dużą skalę, by następnie udać się na podbój rynków międzynarodowych. Segafredo Zanetti jest obecnie wiodącym producentem espresso we Włoszech […]

Czytaj całość
Bristot
bristot

Filozofia Bristot nie zmienił się ani trochę od dnia, w którym marka została założona: dążenie do doskonałej jakości produktu. Już w 1919 roku, założyciel Domenico Bristot zabrał się do pracy nad projektem badawczym, którego celem stało się spełnienie jego marzenia. Tym marzeniem było stworzenie najwyższej jakości mieszanki kawy, którą można użyć do zrobienia idealnego włoskiego […]

Czytaj całość
La Brasiliana
labrasiliana

Początki Torrefazione La Brasiliana srl sięgają 1948 roku, kiedy Carlo Govoni, dziadek obecnego właściciela otworzył małą kawiarnię w centrum miasta Ferrara. Wówczas też uruchomił zakupioną przed wojną maszynę do palenia kawy. Dzieci Carlo Govoni’ego: Nino, Tina, Corrado i Tino podjęli misję ojca i rozpoczęli palenie pierwszych mieszanek kawy. Zatrudniony niedługo potem boy hotelowy Ailù, młody […]

Czytaj całość